Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Husholdningernes renteudgifter falder fortsat

Især refinansieringer af realkreditlån bidrog i januar til, at husholdningernes samlede renteudgifter fortsatte med at falde.



Især refinansieringer af realkreditlån bidrog i januar til, at husholdningernes samlede renteudgifter fortsatte med at falde. Husholdningernes rentebetalinger på lån i banker og realkreditinstitutterne var i 2015 knap 7 mia. kr. mindre end i 2014 – et fald på knap 9 pct. på trods af, at deres lån samlet steg godt 2 pct. i løbet af de to år. De faldende renter påvirkede dog også renteindtægterne fra indskud i bankerne, som til sammenligning faldt med lidt over 2 mia. kr.

For banklån er især renten på forbrugslån faldet uafbrudt de seneste par år, mens renten på boliglån siden foråret 2015 har stabiliseret sig på et relativt lavt niveau. Da andelen af banklån med sikkerhed i bolig er steget siden finanskrisen, har den lave boligrente generelt også været med til at trække bankernes samlede udlånsrente ned.

Husholdningernes renteudgifter og -indtægter fordelt på banker og realkreditinstitutter samt udlånsrenter

 ​Anm.: Renteudgifterne til realkreditinstitutterne er inkl. udgifter til bidragssatser.