Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit

Øget realkreditaktivitet uden for de større byer

De danske husholdninger optager fortsat nye realkreditlån i deres ejerboliger og fritidshuse.



De danske husholdninger optager fortsat nye realkreditlån i deres ejerboliger og fritidshuse. På landsplan er udlånsaktiviteten (nettonyudlånet som andel af udestående lån) således steget fra 2015 til 2016. Udviklingen understøttes af stigende ejendomspriser, nybyggeri og fortsat lave realkreditrenter. Udlånsaktiviteten er i 2016 geografisk set bredere funderet end den var i 2015, så der nu også ses begyndende aktivitet i Sønderjylland, Vest- og Sydsjælland samt på Bornholm.  

Selv om aktiviteten stiger, er det samlede realkreditudlån til ejerboliger og fritidshuse fladet ud det seneste halve år og ligger på godt 1.500 mia. kr. Det afspejler dog primært øgede afdrag samt kursfald på de bagvedliggende realkreditobligationer.

Aktivitet i realkreditudlån i 2015 og 2016

Anm.: Udlånsaktiviteten måles som 12 måneders nettonyudlån som andel af udestående lån primo. Nettonyudlån defineres som bruttonyudlån fratrukket førtidige indfrielser. Opgørelsen medtager lån, der er overdraget til et realkreditinstituts balance, men som oprindeligt er ydet af en bank (fællesfundede lån). Geografiske vækstrater er beregnet ud fra ejendommens placering. Danske husholdninger omfatter lønmodtagere og personligt ejede virksomheder.