Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Direkte investeringer

Direkte investeringer ud og ind af Danmark er steget i 2012

Danske direkte investeringer i udlandet og udlandets direkte investeringer i Danmark er vokset i 2012 som følge af, at investeringsaktiviteten både ud og ind af Danmark er øget. De udadgående direkte investeringer er primært gået til lande i EU, ligesom størstedelen af de indadgående kommer fra andre EU-lande.



Danske direkte investeringer i udlandet steg i 2012 og udgjorde ved årets udgang 1.304 mia. kr. mod 1.222 mia. kr. året før. De udenlandske investeringer i Danmark steg ligeledes, men mere beskedent. De var således på 788 mia. kr. ultimo 2012 – en stigning på 17 mia. kr. i forhold til 2011. 

Forøgelsen af danske direkte investeringer i udlandet er primært drevet af kapitaloverførsler fra danske virksomheder til deres udenlandske datterselskaber. Positive værdiændringer, som følge af bl.a. valuta-kursændringer, bidrager dog også. Samme billede gør sig gældende for de indadgående direkte investeringer, om end værdiændringerne her er mere beskedne.
 
Samlet set overstiger værdien af de udadgående direkte investeringer værdien af de indadgående. Danmark følger dermed samme mønster, som ses i de fleste vesteuropæiske EU-lande, der alle, med undtagelse af Portugal og Luxembourg, har større udadgående end indadgående direkte investeringer . 
 
Direkte investeringer
Sverige er forsat det suverænt største investeringsland for danske virksomheder. En del af billedet kan dog tilskrives, at Carlsbergs store investeringer i Rusland ejes gennem svenske datterselskaber. Ser man bort fra disse investeringer, er Sverige dog stadig det land, hvor danske virksomheder har investeret mest kapital – men forskellen til nummer to (Storbritannien) bliver meget mindre udtalt.
 
De største ændringer i landefordelingen af danske direkte investeringer fra 2011 til 2012 er sket i Holland og Storbritannien. For Storbritannien er de øget med 29 mia. kr. som følge af værdistigninger på 18 mia. kr. og store koncernlån fra danske moderselskaber. Stigningen i Holland kan primært tilskrives overførsler af egenkapital og koncernlån på 27 mia. kr., bl.a. fordi nogle større danske virksomheder har ændret koncernstruktur.
 
Danske direkte investeringer i Hongkong er fordoblet i 2012, så de nu udgør 33 mia. kr. ultimo 2012. Dermed er landet det 11. største investeringsland. Stigningen skyldes kapitalforhøjelser i eksisterende datterselskaber.

Danske direkte investeringer i udlandet fordelt på største investeringslande
De danske direkte investeringer i offshorecentre er steget markant siden 2004. Værdien er således 112 mia. kr. ultimo 2012 og udgør dermed 8,6 pct. af de samlede udadgående direkte investeringer.
De interne koncernlån for offshorecentre var store i 2011, men er i løbet af 2012 blevet nedbragt, samtidig med at investeringer i egenkapital er vokset. Værdien af egenkapitalen var ultimo 2012 89 mia. kr., mens værdien af koncernlån udgjorde 23 mia. kr.  
 
Danske direkte investeringer i offshorecentre 2004-11
Samlet set står de danske industrivirksomheder fortsat for størsteparten af de direkte investeringer i udlandet. Deres andel udgør 30 pct. ultimo 2012 mod 31 pct. ultimo 2011. Det drejer sig især om føde-, drikke- og tobaksvareindustri.
Inden for handel og transport er datagrundlaget for de indberettende virksomheder også forbedret. Det er den primære årsag til, at værdien af investeringerne i denne branche er steget i 2012.

Danske direkte investeringer i udlandet fordelt på største investorbrancher
De fleste direkte investeringer fra udlandet kommer fra Sverige, som – på trods af en lille nedgang i værdien i 2012 – står for næsten en fjerdedel af værdien af de samlede udenlandske direkte investeringer i Danmark. De store svenske direkte investeringer kan bl.a. tilskrives det svenske ejerskab af Nordea Danmark med en egenkapital på 37 mia. kr.
 
Holland, som er det næststørste investeringsland, har øget deres investeringer med 23 mia. kr.; det skyldes for størstedelen, at den danske virksomhed Dako A/S har skiftet udenlandsk ejer – fra Sverige (gennem Luxembourg) til USA (gennem Holland). Det forklarer niveauskiftet for både Holland og Luxembourg.
 
Franske investorer har nedbragt investeringerne i Danmark. Det kan primært henføres til, at den franske kapitalfond PAI Partners, som stod bag Chr. Hansen Holding, har solgt deres resterende ejerandel på 26 pct. og dermed er helt ude af virksomheden.
 
De direkte investeringer i Danmark kommer primært fra EU-lande, som samlet set står for 71 pct. Dog er Luxembourg og Holland generelt hjemsted for holdingselskaber , og hvis et sådant selskab benyttes til at videreføre investeringer til Danmark, vil disse lande blive overrepræsenteret i statistikken, som kun opgøres på første modpartsland. Luxembourg og Holland udgør alene 23,0 pct. af de indadgående direkte investeringer.
 
Udenlandske direkte investeringer i Danmark fordelt på største investorlande
Udlandets største direkte investeringer i Danmark sker fortsat i finansieringsvirksomheder. Holdingselskaber udgør dog størstedelen af branchen, og de dækker ofte over investeringer i andre brancher. Et eksempel herpå er Dupont Denmark Holding, som ejer DuPont Nutrition Biosciences ApS (tidligere Danisco). Dupont Denmark Holding ejes fra Luxembourg og figurerer derfor som en indadgående investering i branchen finansieringsvirksomhed på trods af, at den underliggende aktivitet i Danmark er inden for industri. Informations- og kommunikationsinvesteringer er faldet med 15 mia. kr. Den største årsag er, at TDC's udenlandske ejere har nedbragt deres ejerandel i 2012.

Udlandets direkte investeringer i Danmark fordelt på største investeringsbrancher
Overskuddet af danske direkte investeringer i udlandet var i 2012 mere end dobbelt så stort som overskuddet af udenlandske direkte investeringer i Danmark. Danske virksomheder havde således et overskud på 68,4 mia. kr. i deres udenlandske datterselskaber, mens udenlandske ejere fik et overskud på 28,7 mia. kr. af deres investeringer i Danmark. Det svarer til afkast på henholdsvis 8,1 og 6,2 pct.
 
Revisionsnote:
I overensstemmelse med Nationalbankens revisionspolitik er der ved denne offentliggørelse gennemført ordinære revisioner af 2010 og 2011.
Revisionerne betyder, at danske direkte investeringer i udlandet og udlandets direkte investeringer i Danmark er revideret op med henholdsvis 46 og 27 mia. kr. i 2010 og 24 og 4 mia. kr. i 2011.