Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank- og realkredit

Opbremsning i boligejernes realkreditgæld

Ved udgangen af november havde danske boligejere realkreditgæld for 1.799 mia. kr., hvilket er 0,31 procent (5,6 mia. kr.) mindre end for et år siden. Det er første gang siden 1994, at år til år-udviklingen i boligejernes realkreditgæld har været negativ.



Stor opbremsning i væksten i boligejernes realkreditgæld det seneste år
Anm.: Figuren viser år til år-vækst i procent i den nominelle værdi af realkreditudlånet til danske husholdninger (sektor 1400) med sikkerhed i ejerboliger og fritidshuse.

 

|

Udviklingen i danskernes realkreditgæld bidrager sammen med ejendomspriserne til at belyse centrale tendenser på boligmarkedet. I en længere årrække har udviklingen i gældsniveauet været stigende, men er i løbet af 2022 vendt til et fald. Det kommer samtidig med stigende renter, mange konverteringer og prisfald på fast ejendom.

Højere renter og konverteringer har bidraget

De stigende renter har givet mange boligejere med fastforrentede boliglån mulighed for at konvertere deres lån. Ved at konvertere lån med en fast lav rente kan boligejerne reducere deres nominelt udestående realkreditgæld mod at optage et nyt lån med en fast eller variabel rente, som afspejler det aktuelle renteniveau. I 2022 har boligejerne frem til og med september konverteret fastforrentede lån for ca. 173 mia. kr. Boligejerne har brugt ca. 60 procent af den realiserede kursgevinst til at nedbringe deres bank- og realkreditgæld.

De højere renter har også betydet dyrere finansiering af boligkøb og dermed bidraget til prisfald på boligmarkedet. Lavere boligpriser vil alt andet lige betyde, at der skal lånes mindre til køb af ny bolig, hvilket også bidrager til at dæmpe væksten i realkreditgælden.

Udviklingen er bredt funderet i hele landet

I vækstområderne (København og omegn samt Aarhus), som historisk har haft højere realkredit-vækstrater end resten af landet, er år til år-væksten faldet med mere end 6 procentpoint over det seneste år til 0,76 procent i november. I resten af landet er realkreditgælden reduceret med 0,78 procent over det seneste år. Boligejernes realkreditgæld i vækstområderne er opgjort til 555 mia. kr., mens den for resten af landet er 1.244 mia. kr. ved udgangen af november.