Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.
Realkreditgælden nedbragt i næsten alle kommuner
Det seneste år har boligejerne i samtlige kommuner nedbragt deres realkreditgæld, med undtagelse af Gentofte og Gribskov kommune. Samlet set havde danske boligejere realkreditgæld for 1.786 mia. kr. (nominel værdi) ved udgangen af februar 2023. Det er 2,1 procent (38 mia. kr.) mindre end for et år siden.
Store kommunale forskelle i det seneste års ændring i boligejernes realkreditgæld
Anm.: Procentvis årlig ændring (februar 2023) i nominel værdi af realkreditudlån med sikkerhed i ejerboliger og fritidshuse til danske husholdninger.
|
Store forskelle på tværs af landet
Overordnet ses der en større procentuel reduktion i realkreditgælden vest for Storebælt. Landsdelene i
Jylland har nedbragt deres realkreditgæld med mellem 2,4 pct. og 3,8 pct., lavest i Østjylland. Anderledes ser det ud i Nordsjælland, hvor boligejerne kun har reduceret realkreditgælden med 0,6 pct. Den største
procentuelle reduktion i realkreditgælden på kommuneniveau ses hos boligejerne i Læsø og Tønder kommune, hvor gælden er nedbragt med mere end 6 pct. det seneste år. Modsat er gælden øget lidt
i Gentofte og Gribskov kommune med 0,1 pct.
Forskel i låneaktivitet og konverteringer
De stigende renter har det seneste år lagt en dæmper på boligmarkedet og begrænset omfanget af ny
realkreditgæld. De stigende renter har samtidig givet mange boligejere med fastforrentede boliglån mulighed for at reducere deres restgæld ved konvertering af lånet.
Forskel i udbredelsen af fastforrentet realkreditgæld på tværs af kommuner har også haft betydning for
den forholdsmæssige mulighed for at reducere restgælden ved konverteringer. Fx havde kun 51 pct. af
boligejernes gæld i København og Nordsjælland fast rente i februar 2022. Derfor har boligejerne i København og Nordsjælland ikke haft samme forholdsmæssige mulighed for at reducere restgælden ved konverteringer som i de øvrige landsdele, hvor 58 pct. af realkreditgælden var fastforrentet.
Ordinære afdrag bidrager løbende til lavere gæld
Boligejerne har via løbende ordinære afdrag nedbragt realkreditgælden med 41 mia. kr. det seneste år. Grundet forskel på lånenes alder og afdragsprofil er der betydelig forskel på, hvor meget der afdrages på tværs af landet. Det seneste års afdragsprocent udgør fx 2,5 pct. i Jylland mod 1,8 pct. i København og Nordsjælland.