Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.
Øget bankgæld til boligformål
Boligejernes bankgæld med sikkerhed i fast ejendom er vokset betydeligt de seneste par år. Selvom væksten har været aftagende i 2023, er bankgælden til boligformål øget med 4,2 pct. det seneste år. Fra begyndelsen af 2022 er den alt i alt steget med ca. 10 pct. og nåede 292 mia. kr. i oktober 2023. Væksten er især drevet af omlægninger fra realkreditlån til bankgæld. Væksten skal bl.a. ses i lyset af, at forskellen mellem renten på et variabelt forrentet realkreditlån og et banklån til boligformål er mindsket, siden markedsrenterne steg betydeligt i 2022.
Bankgæld til boligformål er øget 4,2 pct. det seneste år
Anm.:
Figuren viser år til år-vækst i procent for danske husholdningers (sektor 1400) bankgæld til boligformål. Find figurdata her.
Skifte fra realkredit til bank
Boligejernes bankgæld til boligformål udgør ca. 63 pct. af danskernes samlede bankgæld ved udgangen af oktober 2023. Bankgæld til boligformål benyttes ofte som supplerende finansiering til et realkreditlån af den sidste del af finansieringen op til 95 pct. af boligens værdi. Væksten i udlån til boligformål de seneste år er dog især drevet af omlægninger fra realkreditlån til banklån, oftest kaldet prioritetslån, hvor maksimalt 80 pct. af boligens værdi kan belånes.
Fra begyndelsen af 2022 frem til og med juni 2023 er der konverteret realkreditgæld for ca. 25 mia. kr., som er omlagt til bankgæld til boligformål. Bankgæld med sikkerhed i boligen kan være et alternativ til realkreditlån for mange boligejere med et fast forrentet lån, som efter en periode med stærkt stigende renter ønsker at realisere deres kursgevinst og måske har forventninger om, at renterne på de fastforrentede realkreditlån falder igen inden for en kortere periode. Bankgælden, der ofte er med variabel rente, kan indfries til værdien af restgælden, mens indfrielse af realkreditlån er forbundet med kursrisiko.
Mindre renteforskel mellem bank og realkredit
Siden markedsrenterne begyndte at stige markant i 2022, er forskellen mellem renten på et variabelt forrentet realkreditlån og bankgæld til boligformål blevet mindre. På de nye lån udbetalt i januar 2022 var renten i banken i gennemsnit 1,9 procentpoint højere end renten (inkl. bidrag) på de nye variabelt forrentede realkreditlån med rentetilpasning op til en gang om året. Denne renteforskel er reduceret til ca. 0,4 procentpoint i oktober 2023, hvor gennemsnitsrenten på den nye bankgæld til boligformål var 5,47 pct. mod 5,08 pct. på de nye realkreditlån. Renten på boligejernes bankgæld vil kunne variere i forhold til deres økonomiske situation, hvorimod renten og bidragssatsen på realkreditgælden afspejles af markedsrenten samt boligejernes valg af låntype og belåningsgrad.