Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank og realkredit
Februar 2024

Erhvervskundernes rente på banklån har overhalet privatkundernes

Bankernes udlånsrenter er steget kraftigt siden juni 2022. I den periode er den gennemsnitlige rente på erhvervskundernes lån i danske kroner steget med 3,9 procentpoint. Det er ca. 1 procentpoint mere end for privatkunderne. Erhvervskundernes rente overhalede privatkundernes i sommeren 2023. Det er ikke observeret tidligere. Erhvervskundernes gennemsnitlige rente ligger 0,10 procentpoint højere end privatkundernes rente i februar 2024. Den højere rentestigning for erhvervskunderne skyldes bl.a. erhvervskundernes højere andel af gæld, hvor renten er koblet direkte til en referencerente, og bankernes tilbageholdenhed med renteforhøjelser på visse typer af privatkundernes lån.



Erhverv betaler nu en højere rente i banken end private

Anm.:

Privatkunder er defineret som ’lønmodtagere, pensionister mv.’ (s.1430). Erhvervskunder består af ’ikke-finansielle selskaber’ og ’personligt ejede virksomheder’ (s.1100+s.1410). Beregningen bag den årlige effektive rente tager ikke højde for skudår. Det betyder, at de opgjorte renter for februar 2024 i realiteten er overvurderet med omtrent 0,2 procentpoint. Find figurdata her

Andelen af gæld med referencerente har betydning

Renten på en betydelig del af kundernes gæld er knyttet op på referencerenter, der overordnet set følger udviklingen i pengemarkedet. Disse referencerenter er steget betydeligt siden sommeren 2022, og derfor er renterne på udlån til kunderne steget tilsvarende. Hvor stor en andel af kundernes lån der er med referencerente, har derfor betydning for udviklingen i kundernes gennemsnitsrente. Lån med referencerente udgør 55 pct. af erhvervskundernes udestående bankgæld og 34 pct. af privatkundernes udestående bankgæld. Erhvervskundernes større andel af lån med referencerente har dermed alt andet lige bidraget til, at erhvervskundernes rente i gennemsnit er steget mere end privatkundernes siden sommeren 2022.

Bankerne er tilbageholdende med rentestigninger over for privatkunder

Renten på privatkundernes lån er steget med knap 3 procentpoint i gennemsnit siden sommeren 2022, mens markedsrenterne er steget mere. Ca. to tredjedele af privatkundernes lån er ikke tilknyttet en referencerente, og dermed regulerer bankerne selv renteændringerne for denne del af deres udlån. Den mindre rentestigning, set i forhold til erhvervskunderne, indikerer, at flere banker har valgt ikke at sende hele rentestigningen videre til kunderne på udvalgte låntyper. Flere banker har fx friholdt andelsboliglån og grønne billån, når de har annonceret, at de hæver renterne.1