Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Bank- og realkredit
Statistikperiode: December 2024

Danskernes boliggæld voksede i 2024

De danske privatkunder øgede i 2024 deres samlede boliggæld til banker og realkreditinstitutter med 12,2 mia. kr. Dermed er privatkundernes boliggæld nu nået over niveauet fra medio 2022, hvor gælden og boligpriserne senest toppede. Boligejerne har i 2024 kunnet drage fordel af rentefald, og renten (inkl. bidrag for realkreditlån) på nye boliglån faldt 1,2 pct. point i løbet af året. Renteudviklingen har også påvirket danskernes valg af nye boliglån, hvor F3-lånet har oplevet stigende popularitet.



Privatkundernes boliggæld nåede 1.935 mia. kr. ved udgangen af 2024

Anm.:

Figuren viser den nominelle værdi af de danske privatkunders (lønmodtagere, pensionister, mv.) samlede boliglån fra banker og realkreditinstitutter. For banklån afgrænses der til udlån til boligformål og for realkreditlån afgrænses der til udlån til ejerboliger og fritidshuse.

Boliggæld øget med 12,2 mia. kr. i 2024

På trods af en reduktion i 1. kvartal, øgede danskerne gradvist deres boliggæld hen imod årets slutning. Af den samlede stigning i boliggælden på 12,2 mia. kr. er 4,1 mia. kr. bankgæld mens de resterende 8,1 mia. kr. er realkreditgæld.

Udover tilvæksten fra nye lån har privatkunderne samtidig afdraget mindre på deres realkreditgæld de seneste år. Det skyldes især det relativt højere renteniveau på boligejernes lån sammenlignet med for få år siden, som har betydet, at en større andel af ydelsesbetalingerne er gået til rentebetalinger frem for afdrag.

Største stigning i danskernes boliggæld siden starten af 2022

Anm.:

Figuren viser den kvartalsvise ændring i de danske privatkunders (lønmodtagere, pensionister, mv.) boliggæld (nominel værdi) fordelt på bank og realkredit. For banklån afgrænses der til udlån til boligformål og for realkreditlån afgrænses der til udlån til ejerboliger og fritidshuse. I november 2023 blev en del af udlånet flyttet fra bank til realkredit, hvilket påvirker udviklingen i 4. kvartal.

Lavere rente på nye boliglån i 2024

I 2024 har mange boligejere kunnet drage fordel af rentefald på nye boliglån. Renten på nye lån udbetalt til privatkunderne faldt således med 1,2 pct. point i løbet af året til et gennemsnit på knap 4 pct. inkl. bidrag i december. Det er særligt låntyper med mellemlang rentebinding, dvs. F1-, F3- og F5-lån, såvel som banklån, som typisk har en kort rentebinding, som oplevede rentefald i løbet af året. Renten på fastforrentede lån faldt i starten af året og lå derefter forholdsvist stabilt.

Trods en lavere rente på nye boliglån steg den gennemsnitlige rente inkl. bidrag på privatkundernes samlede boliggæld med 0,1 pct. point i 2024. Stigningen har især været drevet af rentetilpasning af lån med en rentebinding på 3 år eller længere.

Gennemsnitsrenten på nye boliglån faldt til 4 pct. i december

Anm.:

Figuren viser den gennemsnitlige rente inkl. bidrag på nye såvel som de totale udestående boliglån til danske privatkunder (lønmodtagere, pensionister, mv.). Figuren omfatter både bank- og realkreditlån. Find figurdata i Statistikbanken her og her.

F3-lånet mest populært blandt de nye variabelt forrentede realkreditlån

Privatkunderne fik i 2024 udbetalt 129.000 nye realkreditlån (inkl. låneomlægninger) til en samlet værdi af 249 mia. kr. Fastforrentede lån var som i de foregående år den mest udbredte låntype og udgjorde omkring halvdelen af værdien af alle lån som blev udbetalt. Blandt de variabelt forrentede lån steg interessen for F3-lånet i løbet af 2024, og F3-lån udgjorde således cirka 43 pct. af alle nye variabelt forrentede lån i fjerde kvartal. Det skete særligt på bekostning af lån med helt kort rentebinding på 3 eller 6 måneder, som kun udgjorde 13 pct. af udbetalte variabelt forrentede lån i fjerde kvartal.

F3-lån udgjorde 43 pct. af værdien af nye variabelt forrentede realkreditlån i fjerde kvartal

Anm.:

Figuren viser fordelingen af værdien af nye variabelt forrentede realkreditlån udbetalt til danske privatkunder (lønmodtagere, pensionister, mv.) i det enkelte kvartal fordelt på typer af rentebinding. Kategorien ’Øvrige’ dækker over låntyper med rentebindinger, som ikke er vist direkte, dvs. F2-, F4-, F6-, F7-, F8-, F9- og F10-lån. Kategorien ’Kort’ dækker over låntyper med rentebinding på 3 eller 6 måneder, hvor renten er knyttet op på CIBOR- eller CITA-renten.