Udlånsundersøgelsen

Nationalbankens udlånsundersøgelse er en kvalitativ opgørelse af udviklingen i Danmarks største banker og realkreditinstitutters kreditstandarder, låneefterspørgsel samt nedskrivninger og tab på udlån for virksomheder og privatkunder. Dermed giver statistikken et indblik i ændringerne i institutternes kreditpolitik for danske låntagere.

Undersøgelsen giver bl.a. en indikation af, om det generelt er blevet nemmere eller sværere for danske låntagere at få lov til at optage et lån, og indikationer af, hvorvidt ændringer i det samlede udlån er drevet af bankernes udbud eller kundernes efterspørgsel.

 
Statistikken er baseret på et spørgeskema, som sendes til institutternes kreditchefer, hvor de svarer på, hvordan kreditstandarder, låneefterspørgsel, nedskrivninger og tab har ændret sig siden sidste kvartal. Derudover er statistikken også fremadskuende, og kreditcheferne svarer derfor også på, hvordan de forventer, at kreditpolitik, låneefterspørgsel, nedskrivninger og tab vil ændre sig i det kommende kvartal.

 
Institutternes svar tager udgangspunkt i en skala på 5 trin fra -100 til 100. -100 betyder ”faldet/strammet en del”, -50 ”strammet lidt”, 0 ”uændret”, 50 ”lempet lidt” og 100 ”steget/lempet en del”. Institutternes svar vægtes med deres respektive markedsandele, og det giver et nettotal for spørgsmålet. Det er det nettotal, som findes i statistikken.

Udlånsundersøgelsen i statistikbanken

Nyt om udlånsundersøgelsen på vej

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til statistikken kan du kontakte Finansiel Statistik

Andre statistikker