Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Udlånsundersøgelsen
4. kvartal 2023

Større nedskrivninger på erhvervskunderne

4 ud af de 15 store og mellemstore banker, som indgår i Nationalbankens udlånsundersøgelse, oplyser, at de har foretaget yderligere nedskrivninger på deres erhvervskunder i 4. kvartal 2023 sammenlignet med 3. kvartal. Bankerne nævner flere grunde til de højere nedskrivninger, bl.a. pres på virksomhedernes omsætning og indtjeningsevne, stigning i antallet af konkurser og effekten af det højere renteniveau. Alle 4 banker forventer, at nedskrivningerne øges yderligere i 1. kvartal 2024. I alt forventer knap halvdelen af de 15 banker højere nedskrivninger på erhvervskunderne i 1. kvartal 2024.



4 ud af 15 banker har oplevet højere nedskrivninger på erhvervskunderne i 4. kvartal 2023

Anm.:

Erhvervskunder dækker i udlånsundersøgelsen over 'Private ikke-finansielle selskaber’ og ’Personligt ejede virksomheder’. Nettotallet er afledt af bankernes svar på tab og nedskrivninger på erhvervskunderne. Besvarelserne tager udgangspunkt i en skala på 5 trin fra -100 til 100. -100 betyder ”faldet en del”, -50 er ”faldet lidt”, 0 er ”uændret”, 50 er ”steget lidt”, og 100 er ”steget en del”. Institutternes svar vægtes med deres respektive markedsandele, og det giver et nettotal for svaret. Find figurdata i Statistikbanken.