Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Direkte investeringer

Direkte investeringer i udlandet sætter rekord

Danske direkte egenkapitalinvesteringer i udlandet nåede med 126 mia. kr. i 2021 sit hidtil højeste niveau. Direkte investeringer i form af koncernlån trak i modsat retning med -39 mia. kr., idet koncernlån blev tilbagebetalt til Danmark, eller udenlandske selskaber udlånte penge til danske selskaber i samme koncern.



Store egenkapitalinvesteringer i 2021
Anm.: Direkte investeringer er her opgjort efter retningsprincippet og er ekskl. Gennemløbsinvesteringer.

 

|

Samlet set var de danske direkte investeringer i udlandet 87 mia. kr. i 2021, hvilket er en stigning på 33 mia. kr. i forhold til 2020. På verdensplan steg de direkte investeringer også i 2021.

Direkte investeringer omfatter investeringer i datterselskaber og associerede virksomheder i udlandet, inkl. koncerninterne lån, hvor den danske investor har bestemmende indflydelse.

I 2021 blev der gennemført en række store virksomhedshandler, hvor danske virksomheder overtog udenlandske virksomheder: For eksempel overtog Tryg det britiske forsikringsselskab Royal Sun Alliance, hvis nordiske forretning bl.a. indeholder Codan, for 37 mia. kr. i juni, DSV Panalpina overtog Agility’s Global Integrated Logistics business for 26 mia. kr. i august, og Novo Nordisk overtog det amerikanske biotekselskab Dicerna for 22 mia. kr. i december.

Flere investeringer på vej

I 4. kvartal 2021 annoncerede flere store danske virksomheder opkøb af udenlandske selskaber, som vil blive gennemført i 2022. Coloplast indgik fx aftale om køb af det svenske medicinalselskab Atos Medical for 16 mia. kr. i november. I december indgik A.P. Møller - Mærsk en aftale om køb af den Hongkong-baserede logistikvirksomhed LF Logistics for 24 mia. kr., og A.P. Møller Holding indgik aftale om køb af det schweiziske medicinalselskab Unilabs. Gennemførelsen af de annoncerede handler vil bidrage betydeligt til Danmarks udadgående direkte investeringer i 2022, når ejerskabet overdrages.

Stabil kronekurs

Danske virksomheders køb af udenlandske virksomheder kan give anledning til efterspørgsel efter valuta mod kroner, afhængigt af hvordan virksomhedshandlen er skruet sammen. Der har dog ikke været større udsving i kronekursen end normalt i forbindelse med virksomhedshandlerne.