Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.
Danskerne investerer over halvdelen af deres frie midler
Danske husholdninger har det seneste år tjent godt på stigende globale aktiemarkeder. Samtidig er det lave renteniveau i stigende grad slået igennem i form af negative indlånsrenter for privatkunderne. Disse faktorer har medvirket til, at husholdningerne over det seneste år har investeret over halvdelen af deres frie midler i investeringsforeninger eller direkte ved at købe aktier og obligationer.
Placeringen af danskernes frie midler
Anm.: Opsparing i frie midler opgøres som husholdningernes akkumulerede nettotransaktioner fra 3. kvartal 2020 til 2. kvartal 2021. Frie midler kan bl.a. være et resultat af et opsparingsoverskud eller lånoptagelse.
For hver 100 kroner investeres 40 kr. via foreninger
Når danskerne investerer sker det især igennem aktive eller passive investeringsforeninger. Over det seneste år har husholdningerne for hver 100 kr. de løbende har placeret i finansielle aktiver, i gennemsnit investeret 40 kr. via foreninger. Til sammenligning har de investeret 17 kr. direkte i aktier eller obligationer og netto indbetalt 16 kr. af de 100 kr. til pensionsformuen. Nettoindbetalingen til pension afspejler, at der også løbende er store udbetalinger.
Interessen for bankindskud er faldende
Danskernes brug af bankindskud sammenlignet med investeringer er faldet siden 2019, så der det seneste år blev sat 27 kr. i banken for hver 100 kr., der blev sparet op. En del af forklaringen er den stigende udbredelse af negative indlånsrenter. En analyse fra Nationalbanken har vist, at privatkunder typisk nedbringer deres indlån og søger mod investeringer når dehar udsigt til negative indlånsrenter1.
Pensionsformuen er fortsat størst
Udsving på de finansielle markeder påvirker sammensætningen af danskernes formue. Stigende aktiemarkeder løfter andelen, som påvirkes af markedet – og mindsker indlånets andel. Selvom indlånet løbende øges, er indlånets andel gradvist faldet fra 26 pct. i 2009 til nu omkring 14 pct.1Til sammenligning udgør pensionsformuen 46 pct., aktier og obligationer 32 pct. og investeringsbeviser 8 pct. af aktiverne.