Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Forsikring og pension

Negativt pensionsafkast på 741 mia. kr.

Forsikrings- og pensionssektoren har samlet set haft et tab på 741 mia. kr. på deres investeringer i de første tre kvartaler af 2022. Til sammenligning var afkastet 1.027 mia. kr. tilsammen i de tre forudgående år 2019-2021, som samlet set var år med store aktiekursstigninger. Det negative afkast har været drevet af kursfald på de finansielle markeder på baggrund af blandt andet øget inflation og stigende renter. Pensionsformuen var på 4.070 mia. kr. i september 2022.



Negativt afkast på 741 mia. kr. – størst tab på obligationer
Anm.: Danske forsikrings- og pensionsselskabers afkast januar-september 2022. Kategorien ’Øvrige’ består af blandt andet PAL-tilgodehavender og øvrige derivater. Danske investeringsforeninger er gennemlyst. 


|

Tab som følge af rentestigninger

De stigende renter i 2022 har medført tab på sektorens obligationer og rentederivater. Kurserne på sektorens obligationer er faldet på grund af rentestigningerne, og det har givet et negativt afkast på 362 mia. kr., hvor 179 mia. kr. kommer fra afkastet på statsobligationer, og 152 mia. kr. er fra afkastet på realkreditobligationer. Sektoren har haft et negativt afkast på 199 mia. kr. på deres rentederivater. Hovedparten af derivatkontrakterne er indgået for at sikre, at sektoren kan opretholde et positivt afkast, når renterne falder. Når renterne stiger, så falder kontrakterne i værdi og giver tab. 

Valutakursgevinster afbøder tabet på aktier

Selvom det samlede afkast har været negativt, så har sektorens investeringer haft positive valutakursgevinster på 71 mia. kr. Ca. 29 pct. af sektorens investeringer er i amerikanske dollar, og den styrkede dollar har medvirket til at afbøde tabet på aktier – både noterede og unoterede. Sektorens investeringer i unoterede aktier er i høj grad i dollar, hvilket har medvirket til et positivt afkast. Der har været kursreguleringer for 3 mia. kr. og 13 mia. kr. i udbytter på unoterede aktier, hvis man ser bort fra valutakursgevinster. Til gengæld har den stigende dollarkurs givet tab for 108 mia. kr. på sektorens valutaderivater, fordi derivatkontrakterne ofte er indgået for at beskytte værdien af investeringerne mod fald i dollaren. Når dollaren stiger, så falder værdien af kontrakterne og giver tab.