Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.
Klimaaftrykket fra den finansielle sektor er koncentreret på få investeringer
Den danske finansielle sektor havde ved udgangen af 2024 investeret næsten 2.000 mia. kr. i børsnoterede erhvervsvirksomheder. Nye tal fra Nationalbanken viser, at sektoren derved finansierede udledning af i alt 11,8 mio. ton drivhusgasser i 2024. Tallet viser den finansielle sektors finansiering af drivhusgasudledninger fra investeringer i børsnoterede aktier og virksomhedsobligationer, men indeholder ikke de finansierede udledninger gennem kreditinstitutters lån og kreditter. De finansierede udledninger er koncentreret på få børsnoterede aktier og obligationer. Således udgjorde de ti virksomheder blandt den finansielle sektors investeringer, som udleder mest, omkring 1 pct. af investeringerne, mens de stod for over en femtedel af sektorens finansierede udledninger.
100 virksomheder udgør 52 pct. af de finansierede udledninger
Anm.:
Andel af finansierede udledninger (scope 1 og 2) fra den finansielle sektors investeringer i børsnoterede ikke-finansielle virksomheder (S.11) fordelt på dels 10, 50, 100, 250 og 500 virksomheder, som udgør størstedelen af de finansierede scope 1- og 2-udledninger, dels på hvor stor en andel af de samlede investeringer de udgør. Finansierede udledninger via udstedelse af lån og kreditter indgår ikke i data. Tallene er regnet ved årets udgang, dvs. 4. kvt. 2024. Tallene er foreløbige, se kilder og metoder (link).
Kilde:
Nationalbanken, Morgan Stanley Capital International (MSCI) og Institutional Shareholder Services (ISS).
Få sektorer står for en stor del af klimaaftrykket
9 mio. ton drivhusgasser (CO2e), svarende til 76 pct., af den finansielle sektors finansierede udledninger, kommer fra investeringer i virksomheder indenfor fremstilling af materialer, forsyning, industri og energi, som har store udledninger både direkte og på grund af indkøb af el, vand og varme. De fire sektorer udgør til sammenligning kun 24 pct. af den finansielle sektors samlede investeringer i børsnoterede virksomheder.
76 pct. af finanssektorens klimaaftryk kommer fra investeringer i fire sektorer
Anm.:
Finansierede udledninger (scope 1 og 2) gennem den finansielle sektors investeringer i ikke-finansielle virksomheder (S.11) fordelt på de fire mest udledende sektorer såvel som alle øvrige sektorer. Sektoropdeling er baseret på GICS-koder. Tallene er foreløbige, se kilder og metoder (link).
Kilde:
Nationalbanken, Morgan Stanley Capital International (MSCI) og Institutional Shareholder Services (ISS).
Stigning i finansierede udledninger i 2024
Foreløbige tal viser, at den finansielle sektors udledninger er steget lidt i 2024. Sektorens finansierede udledninger af drivhusgasser er således steget med 1,4 mio. ton, svarende til en stigning på 13 pct. i forhold til slutningen af 2023.
De finansierede udledninger i 2024 er en foreløbig opgørelse, som er baseret på emissions- og regnskabsdata fra 2023 og porteføljesammensætningen fra 2024. Udviklingen i de finansierede udledninger fra 2023 til 2024 skyldes hovedsageligt, at porteføljen er vokset i løbet af 2024, og at andelen af udledningstunge virksomheder steg.
Forsikrings- og pensionsselskaber står for størstedelen af den finansielle sektors finansierede udledninger gennem investering i aktier og virksomhedsobligationer. Disse selskaber står således for 61 pct. af investeringerne og lidt over 60 pct. af den finansielle sektors finansierede udledninger. De resterende investeringer kommer fra investeringsfondene såvel som penge- og realkreditinstitutterne, som står for henholdsvis 34 og 5 pct. af investeringerne. Bankerne finansierer primært virksomheder gennem erhvervsudlån, som ikke er omfattet af tallene.
Den finansielle sektors klimaaftryk udgjorde 11,8 mio. ton ved udgangen af 2024
Anm.:
Finansierede udledninger regnet ved årets udgang, dvs. 4. kvt., og opgjort som den finansielle sektors finansierede scope 1- og 2-udledninger via investeringer i ikke-finansielle virksomheder (S.11). *2024 er foreløbige tal, se kilder og metoder (link). Find figurdata her.
Kilde:
Nationalbanken, Morgan Stanley Capital International (MSCI) og Institutional Shareholder Services (ISS).
Hvad indgår i de klimarelaterede indikatorer for den finansielle sektor?
Anm: De klimarelaterede indikatorer dækker forsikrings- og pensionsselskaber, investeringsforeninger samt penge- og realkreditinstitutter, mens holdingselskaber og andre kreditinstitutter ikke medtages, se kilder og metoder.
De klimarelaterede indikatorer viser den finansielle sektors samlede klimaaftryk i form af finansierede udledninger fra investeringer i børsnoterede selskaber. Data omfatter størstedelen af sektorens investeringer, med enkelte undtagelser. For eksempel indgår finansiering af drivhusgasudledninger fra bankers udlån ikke. Det samme gælder for udledninger via unoterede aktier og obligationer, der heller ikke indgår. Nationalbanken arbejder på fuldt ud at belyse den finansielle sektors finansiering af drivhusgasudledninger. Dækningen vil gradvist blive udbygget, i takt med at relevante data bliver tilgængelige.
Data findes i statistikbanken, og du kan læse mere om opgørelsesmetoden og usikkerheder i kilder og metoder på Nationalbankens hjemmeside (link).