Statistiknyheder sætter fokus på de nyeste tal og tendenser i Nationalbankens statistikker. Statistiknyheder henvender sig til dig, der vil have hurtig indsigt i aktuelle finansielle data.

Værdipapirer

Boligejere konverterede lån for 243 mia. kr. i 2022

Danske boligejere tilbagekøbte fastforrentede konverterbare realkreditobligationer for hele 243 mia. kr. i forbindelse med konverteringer af deres boliglån i løbet af 2022. Niveauet for konverteringerne steg jævnt hen over hele 2022 i takt med renteudviklingen og toppede i 4. kvartal med 70 mia. kr.



Omfanget af konverteringer toppede i 4. kvartal i 2022, men ser ud til at aftage i starten af 2023
Anm.: Blå søjler: Mængden af fastforrentet realkreditgæld som danske boligejere har tilbagekøbt i forbindelse med konverteringer. Seneste observation er 4. kvartal 2022. Grå søjler: Total mængde af tilbagekøbte fastforrentede konverterbare realkreditobligationer (alle sektorer). Værdier er opgivet i nominel værdi. Bemærk, at data for 1. kvartal 2023 dækker over perioden 01-01-23 til 24-03-2023.

|

Udvikling mere afdæmpet de første måneder af 2023

Boligejernes tilbagekøb som følge af konverteringer er en delmængde af det samlede tilbagekøb af fastforrentede realkreditobligationer. I 2022 har boligejernes andel ligget stabilt på lidt over 50 pct. i
alle kvartaler.

De foreløbige tal for 1. kvartal 2023 peger på et betydeligt fald i boligejernes konverteringer. Der er således samlet set kun tilbagekøbt fastforrentede konverterbare realkreditobligationer for ca. 61,6 mia. kr. (mod 133 mia. kr. i 4. kvartal 2022). Tal for boligejernes konverteringer i 1. kvartal 2023 er først tilgængelige i slutningen af første halvår.

Tilbagekøb i forbindelse med konvertering

Stigende markedsrenter i 2022 medførte, at realkreditinstitutterne åbnede op for udstedelser af nye 30-
årige fastforrentede realkreditobligationer med højere kuponrenter. Samtidigt faldt de allerede udstedte
fastforrentede obligationer med lavere kuponrenter i kurs.

Boligejere med lav fast rente på deres lån har således haft mulighed for at indfri deres lån til en lav kurs ved at tilbagekøbe den bagvedliggende obligation. Det skyldes, at den nuværende kurs lånene kan  indfris til, spejles direkte i kursen på investorens obligation. Indfrielsen finansieres ved et nyt lån, som boligejeren således konverterer over til.

Tilbagekøb af realkreditobligationer, som ikke relaterer sig til boligejernes konverteringer, udgøres især af husholdningers og virksomheders ejendomshandler.
Virksomhedernes konverteringer har i mindre omfang bidraget og stod for 60 mia. kr. i 2022.