Nationalbankens podcast handler om aktuelle tendenser i dansk og international økonomi. Gæsterne i studiet er Nationalbankens økonomer og andre fagpersoner. Podcasten henvender sig til dig, der har en bred interesse for økonomiske og finansielle forhold.

Centralbanker

National­bankens valutareserve

Som mange andre centralbanker har Danmark en valutareserve. Vores er på over 600 mia. kr., og vi bruger den meget aktivt som en del af fastkurspolitikken, når vi skal styrke kronen ved at købe kroner og sælge valuta fra valutareserven - eller omvendt for at svække den danske valuta.


Hvad er anledningen?

Nationalbankens valutareserve

600 milliarder kroner. Det er omfanget af den danske valutareserve, som Nationalbanken bruger, når der skal interveneres i valutamarkederne for at justere kronekursen.

Valutareserven er en hjørnesten i fastkurspolitikken og udgør den største del af Nationalbankens aktiver. I Nationalbankens balance modsvares aktiverne i valutareserven af passiver i form af bl.a. pengeinstitutternes nettostilling, statens konto, bankens egenkapital og de sedler og mønter, der er i omløb i samfundet.

I denne podcast kan du blive klogere på, hvordan Nationalbanken forvalter reserven, så der altid er penge klar, når de skal bruges, hvem der forvalter reserven og hvorfor den er et centralt værktøj i dansk økonomi.