Nationalbanken har i dag offentliggjort sin aktuelle vurdering af den finansielle stabilitet i Danmark.
Indtjeningen i danske pengeinstitutter er generelt forbedret, men mange institutter har fortsat lav egenkapitalforrentning og høje omkostninger. Indtjeningen presses af lav efterspørgsel efter nye lån og faldende marginaler, primært som følge af øget konkurrence. "Det afspejler et behov for yderligere kapacitetstilpasninger i sektoren”, udtaler nationalbankdirektør Lars Rohde.
Det fortsat lave renteniveau gør samtidig, at institutterne har vanskeligt ved at opnå en fornuftig forrentning af deres overskudslikviditet. Det kan give institutterne incitament til at investere i mere risikable aktiver eller lempe kreditstandarderne. ”Det er en udvikling, som vi er meget opmærksomme på”, udtaler Lars Rohde og fortsætter: ”Den høje udlånsvækst i pengeinstitutterne forud for finanskrisen skete på bekostning af kreditkvaliteten, og det er vigtigt, at dette ikke gentager sig”.
Nationalbanken har undersøgt robustheden af pengeinstitutternes kapitalisering ved hjælp af stresstest. Resultaterne viser, at de fem systemiske pengeinstitutter kan modstå hårde makroøkonomiske stød og bibeholder en egentlig kernekapital over 8 pct. En egentlig kernekapital på 8 pct. er det hårdeste krav i den igangværende stresstest af de største, europæiske kreditinstitutter udført af Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, EBA.
En mere stabil udvikling på de finansielle markeder og i sektoren har gjort, at Nationalbanken i december sidste år annoncerede udfasning af de likviditetsunderstøttende tiltag etableret under den finansielle krise pr. 1. juli 2014. Sektorselskabsaktier og udlån udgår dermed af sikkerhedsgrundlaget, og 6-måneders lån ophører. Pengeinstitutterne har haft god tid til at tilpasse sig disse ændringer, og det er Nationalbankens vurdering, at udfasningen er forløbet uden problemer.
Den overordnede struktur af bankunionen er nu lagt fast, men udformningen af nogle delelementer udestår. ”Spørgsmålet om dansk deltagelse er en politisk beslutning, men det er samlet set Nationalbankens opfattelse, at danske interesser bedst varetages ved at deltage i bankunionen”, udtaler Lars Rohde.
Henvendelse kan rettes til Karsten Biltoft på tlf. 3363 6021.