Nationalbanken offentliggør i dag publikationen Statens låntagning og gæld 2013. Publikationen beskriver statens låntagning og gæld i 2013 og strategien for låntagningen i 2014.
Ved udgangen af 2013 udgjorde statsgælden 487 mia. kr., hvilket er uændret i forhold til året før. Niveauet svarer til 26 pct. af BNP eller 87.000 kr. pr. indbygger. I internationale sammenligninger af landes gæld benyttes ofte den offentlige sektors bruttogæld, ØMU-gælden, og den offentlige nettogæld. Ved udgangen af 2013 udgjorde Danmarks ØMU-gæld 44 pct. af BNP, mens nettogælden var 5 pct. af BNP. Det er lavt sammenlignet med de fleste andre europæiske lande.
Renteudgifterne på statsgælden var 17 mia. kr. eller 0,9 pct. af BNP i 2013, hvilket ligeledes er på samme niveau som 2012. Statens renteudgifter har været fastholdt på et lavt niveau de senere år, selv om statsgælden er steget siden 2008. Det skyldes især, at eksisterende statsgæld og statslige underskud er blevet refinansieret til meget lave renter.
Efterspørgslen efter danske statspapirer var solid i 2013. Staten udstedte indenlandske obligationer for 79 mia. kr., og ved auktionerne var der samlet set bud for det dobbelte af den solgte mængde. Løbetiden på de nominelle udstedelser var i gennemsnit knap 10 år, og den effektive rente var i gennemsnit 1,4 pct. Med udstedelser for knap 13 mia. kr. i statens inflationsindekserede obligation nåede det samlede udestående i denne obligation et tilstrækkeligt niveau til at blive inkluderet i Barclays' indeks over inflationsindekserede statsobligationer.
Sigtepunktet for salget af indenlandske statsobligationer i 2014 er 75 mia. kr. Udstedelserne foretages i løbetider, der er attraktive for en bred kreds af inden- og udenlandske investorer, hvilket bidrager til at sikre staten lave låneomkostninger. For skatkammerbevisprogrammet sigtes mod et udestående på 30 mia. kr. ved udgangen af året.
"I 2013 så vi en begyndende normalisering af de europæiske statsgældsmarkeder efter en lang periode med stor usikkerhed. De danske statsrenter steg svagt, men var fortsat lave, og danske statspapirer var meget efterspurgte blandt investorerne. Investorernes fortsatte tillid til dansk økonomi er en forudsætning for at fastholde de lave renter. Det er derfor vigtigt, at Danmark også fremadrettet fastholder sunde offentlige finanser og en lav offentlig gæld", udtaler Nationalbankdirektør Lars Rohde.
Henvendelse om publikationen kan rettes til Ove Sten Jensen på tlf. 33 63 61 02.