Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Produktionen af danske mønter i Finland er begyndt

Pressemeddelelse, 21. marts 2017


Deling

21. marts 2017

Mint of Finland har netop begyndt produktionen af danske mønter. Mønterne kommer i omløb i Danmark senere på året.

"Vi har valgt Mint of Finland efter en transparent udbudsproces, og vi er overbeviste om, at de vil være i stand til at leve op til vores forventninger," siger nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen.

Det var Hugo Frey Jensen selv, der under sit besøg hos Mint of Finland i den sydfinske by Vantaa trykkede på knappen og satte produktionen af danske 20-kroner i gang. I den kommende tid vil Mint of Finland også producere de andre danske mønter.

"Helt fra udbudsprocessen har den danske møntproduktion været en stor og vigtig opgave for os. Vi er stolte over nu at kunne fejre starten på den nye produktion," siger Jonne Hankimaa, der er administrerende direktør i Mint of Finland.

Selvom alle de danske mønter nu præges i Finland, ser de stadig ud, som de plejer. De nye mønter adskiller sig kun ved, at der står 2017 på dem.

Faldende efterspørgsel efter nye mønter og sedler

Betalingssædvanerne har forandret sig, og samfundets efterspørgsel efter nye sedler og mønter har været faldende i en årrække. Derfor var det ikke økonomisk forsvarligt at fortsætte selvstændig seddel- og møntproduktion i Nationalbanken.

Den danske møntproduktion blev sendt i udbud i december 2015. Efter møntudbudsprocessen blev der indgået en rammeaftale for en fireårig periode med Mint of Finland.

Der er endnu ikke indgået aftale med en leverandør på seddelområdet. Nationalbanken har netop offentliggjort en tidsplan for det kommende udbud af sedler, og det forventes, at leverandøren bliver fundet i begyndelsen af 2018.

Henvendelse kan rettes til Michelle Hald på telf. 3363 6029.