Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere

​De samfundsmæssige omkostninger ved betalinger mellem husholdninger og virksomheder udgjorde i 2016 i alt ca. 11 mia. kr., svarende til 0,5 pct. af bruttonationalproduktet. Det er næsten en halvering i forhold til 2009.


Deling

24. september 2018

De samfundsmæssige omkostninger ved betalinger mellem husholdninger og virksomheder udgjorde i 2016 i alt ca. 11 mia. kr., svarende til 0,5 pct. af bruttonationalproduktet. Det er næsten en halvering i forhold til 2009.

Faldet i samfundets brug af ressourcer ved betalinger i Danmark kan opgøres til 7 mia. kr. De lavere omkostninger er opnået, selv om antallet af betalinger mellem husholdninger og virksomheder er steget 16 pct. i den samme periode.

Det viser analyser, der er baseret på Betalingsrådets undersøgelse af omkostninger ved betalinger i Danmark. Analyserne er de første i en serie, der skal give alle indsigt i omkostningerne for samfundet ved forskellige typer af betalinger.

"Det er en gevinst for samfundet, at de samfundsmæssige omkostninger ved betalinger er faldet. Det er glædeligt, at det også gælder for kontanter, som i 2016 var på niveau med debetkort. Nationalbanken forventer, at brugen af kontanter til at betale med vil fortsætte med at falde, men vi ser ikke et kontantløst samfund lige om hjørnet," siger nationalbankdirektør Per Callesen.

Samlet set kostede betalinger samfundet 15,6 mia. kr. i 2016. Betalinger fra husholdninger til virksomheder udgjorde størstedelen af denne omkostning, men også størstedelen af betalingerne. De resterende omkostninger kan hovedsageligt tilskrives betalinger mellem virksomheder, mens betalinger mellem privatpersoner udgør en meget lille andel.

Betalingsrådet skaber med undersøgelsen af omkostningerne ved betalinger i Danmark og i tidligere rapporter gennemsigtighed i betalingsmarkedet og bidrager til diversificeret udbud og konkurrence.

Betalingsrådet blev etableret af Nationalbanken i 2012 og er forum for samarbejde på detailbetalingsområdet i Danmark. Analyserne kan findes på Nationalbankens hjemmeside.

Henvendelse kan rettes til presserådgiver Ole Mikkelsen på tlf. 3363 6027.