Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Flere boliglån til højt gældsatte boligejere

En stigende andel af realkreditinstitutternes nye lån går til højt gældsatte boligejere, især i Storkøbenhavn og Aarhus, viser ny analyse fra Nationalbanken. Nationalbanken mener, at krav om større udbetaling og krav om afdrag for højt belånte boligejere vil bidrage til et mere robust boligmarked.


Deling

2. december 2021

En stigende andel af realkreditinstitutternes nye lån går til højt gældsatte boligejere, især i Storkøbenhavn og Aarhus, viser ny analyse fra Nationalbanken. Samtidig er over halvdelen af de nye lån til disse boligejere med afdragsfrihed.

Hvis boligejere har høj gæld i forhold til deres boligs værdi, så vil de være mere sårbare overfor senere boligprisfald. Nationalbanken mener derfor, at krav om større udbetaling og krav om afdrag for højt belånte boligejere vil bidrage til et mere robust boligmarked.

"Vi så ved finanskrisen, hvor hårdt den enkelte boligejer, den finansielle sektor og samfundet som helhed kan blive ramt af prisfald på boligmarkedet. Vi mener, at det vil være rettidig omhu at sikre, at sårbarheden ikke bliver for stor," siger Peter Storgaard, chef for afdelingen Finansiel Stabilitet i Nationalbanken.

Omkring erhvervsudlån viser den nye analyse, at kreditinstitutterne har begrænset udlån til de brancher, der har været hårdest ramt af pandemien. Institutterne har hensat midler til at håndtere tab og er rustet til at låne ud til levedygtige virksomheder, i takt med at de statslige låneordninger bortfalder.

Nationalbanken har torsdag også offentliggjort en ny stresstest af de danske kreditinstitutter. Den viser, at flere af de store danske kreditinstitutter bør overveje, om deres kapitalmålsætninger er tilstrækkelige.

Henvendelse kan rettes til kommunikations- og presserådgiver Teis Hald Jensen på tlf. 3363 6066.