Pressemeddelelser er korte tekster om større nyheder fra Nationalbanken. Pressemeddelelser er primært til dig, der arbejder som journalist, eller dig, der vil opdateres øjeblikkeligt og direkte, fx om renteændringer.

Om Nationalbanken

Hurtig genopretning øger pres i flere dele af dansk økonomi

​Dansk økonomi er på vej tilbage i moderat højkonjunktur efter kraftig vækst i kølvandet på genåbningen af økonomien i foråret. I en ny prognose for dansk økonomi konkluderer Nationalbanken, at bruttonationalproduktet, BNP, i år skønnes at stige med 3,8 pct. I 2022 og 2023 ventes BNP at stige med henholdsvis 3,1 pct. og 2,4 pct.


Deling

22. september 2021

Dansk økonomi er på vej tilbage i moderat højkonjunktur efter kraftig vækst i kølvandet på genåbningen af økonomien i foråret. Men den hurtige genopretning har givet virksomhederne problemer med at finde arbejdskraft. Genopretningen forstyrres også af, at de globale forsyningskæder flere steder er plaget af kapacitetsproblemer. På den baggrund kan det videre forløb ud af pandemien blive ujævnt.

Det konkluderer Nationalbanken i en ny prognose for dansk økonomi, hvor bruttonationalproduktet, BNP, i år skønnes at stige med 3,8 pct. I 2022 og 2023 ventes BNP at stige med henholdsvis 3,1 pct. og 2,4 pct. Med den ventede vækst vil dansk økonomi allerede til næste år være tilbage i en moderat højkonjunktur, som den også befandt sig i før pandemien.

"Hvis dansk økonomi fortsætter ind i højkonjunkturen på en balanceret måde de kommende år, er der ikke behov for en større opstramning af finanspolitikken end foreslået af regeringen. Dansk økonomi er grundlæggende sund og konkurrenceevnen er god," siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Vejen ud af en pandemi er dog uprøvet, og der er forudsætninger for, at en meget kraftig efterspørgsel kan udvikle sig til en overophedning.

"Regeringen bør være klar til at stramme finanspolitikken for at dæmpe kapacitetspresset i økonomien, så vi undgår et abrupt omslag i konjunkturerne," siger Lars Rohde.

På boligmarkedet er det et godt tidspunkt at indføre krav om afdrag for de mest gældsatte boligejere og en reduktion af rentefradraget. Det kan mindske sårbarheden ved store udsving på boligmarkedet og forebygge en uholdbar risikoopbygning. Disse tiltag vil sammen med den nye stabiliserende boligbeskatning styrke robustheden af dansk økonomi.

Henvendelse kan rettes til presserådgiver Ole Mikkelsen på tlf. 3363 6027.