For to år siden stoppede danske banker med kort varsel med at købe danske kontanter fra udenlandske banker, da de ikke kunne opnå tilstrækkelig dokumentation i forhold til hvidvasklovgivningen. En række udenlandske centralbanker og banker lå derfor inde med danske kontanter, som de ikke har kunnet sælge tilbage til Danmark via det almindelige marked for kontanter. Dette har også medført, at det ikke har været muligt at veksle danske kontanter i udlandet.
Som udstedende myndighed har Nationalbanken ønsket at sikre, at kontanterne kommer tilbage til Danmark under ordnede forhold. Dette er også set i lyset af, at nogle danske pengesedler, bl.a. 1000-kronesedler, er ved at blive udfaset.
Der er tale om et engangsopkøb, som kun omfatter kontanter, som bankerne kunne dokumentere, allerede var i deres besiddelse, da Nationalbanken sendte forespørgslen ud efter sommerferien.
Opkøbet betyder ikke, at man igen kan bruge eller veksle sine danske kontanter i udlandet. Nationalbanken anbefaler fortsat, at man ikke tager danske kontanter med til udlandet.
Nationalbankens opkøb af kontanter sker kun fra udenlandske banker, der er under tilsyn og står inde for, at pengene er opkøbt som led i legitim bankforretning. Opkøbet sker i samarbejde med Finanstilsynet og efter drøftelser med politiets hvidvasksekretariat.