Sikkerhedselementer i sedler

De avancerede sikkerhedselementer i de danske pengesedler gør dem svære at forfalske. Og de kan hjælpe dig med at skelne mellem ægte og falske sedler. Over de næste år opgraderer Nationalbanken sikkerheden af sedlerne yderligere.


De avancerede sikkerhedselementer i pengesedlerne gør dem sværere at forfalske. Nogle forfalskninger kan dog være veludførte og svære at opdage. Hvis du er i tvivl, om du har fået en falsk seddel, så sammenlign den med en ægte seddel, og hold især øje med de elementer, der er sværest at efterligne.

Det er Nationalbanken, der har eneret til udstede sedler og mønter for Kongeriget Danmark. Den teknologiske udvikling gør, at falskmøntnere hele tiden får bedre værktøjer til at kopiere pengesedler.

Et af Nationalbankens formål er at sørge for sikre betalinger. Det er afgørende for tilliden til danske sedler og mønter, at deres sikkerhed og design er af høj kvalitet. Nationalbanken vurderer derfor løbende kvaliteten af sikkerhedselementerne.

Den nyeste udgave af 500-krone-sedlen

I 2020 kom 500-krone-sedlen i en ny opdateret udgave. Over de næste år vil de andre sedler også blive opdateret med de nye sikkerhedselementer.

De nye sedler ligner meget de foregående sedler, som stadig vil være gyldige. Men der er forskelle, som du kan kigge efter, så du ved, at du har en af de nye sedler i hånden. Nogle sikkerhedselementer som hologram, vandmærke og mikrotekst er de samme som på de gamle sedler, men der er også tilføjet nye elementer, som du kan se her på siden.

De nuværende sedler vil stadig være gyldige, og de skal derfor ikke byttes til nye. 

Hvorfor nye sedler?

De senere år er danskernes brug af sedler og mønter faldet meget, fordi digitale betalinger fylder mere og mere. Det store fald i brugen af kontanter har fået Nationalbanken til at ændre den måde, som kontanterne fremstilles på, så Nationalbanken ikke længere selv står for produktionen.

I 2018 blev det besluttet at flytte produktionen til Frankrig. Nationalbanken har valgt at benytte flytningen af produktionen til at opgradere sikkerheden på sedlerne og gøre dem endnu sværere at forfalske, selvom de nuværende sedler også er meget sikre. Det er nemlig Nationalbankens ansvar at levere sikre danske sedler og mønter.

De nye sikkerhedselementer

Sikkerhedselementer, der går igen fra den foregående seddelserie