Fremtidens kontanter

Der er brug for kontanter i Danmark – også i fremtiden. Danmark skal have nye pengesedler, forventeligt fra 2028-2029, og den nuværende 1000-kroneseddel og en række ældre pengesedler bliver ugyldige efter 31. maj 2025.

Sæt dit præg på Danmarks nye sedler

Danmark skal have nye sedler i 2028-2029. Deltag i vores spørgeskemaundersøgelse om temaer for sedlernes motiver og vær med til at sætte dit præg på Danmarks nye sedler.

Hvilke sedler bliver ugyldige?

Se, hvilke konkrete sedler der bliver ugyldige efter 31. maj 2025, så du kan tjekke, om du selv har nogle af dem liggende. Eller se alle de sedler, der fortsat vil være gyldige.

Hvilke sedler vil fortsat være gyldige?

Efter 31. maj 2025 vil kun den nuværende seddelserie med motiver af broer og oldtidsfund (2009-serien) være gyldig som betalingsmiddel i Danmark. Her kan du se alle de sedler, der fortsat vil være gyldige.

Hvad skal jeg gøre?

Der er forskel på, hvordan de forskellige sedler kan bruges i fx butikker, i kontantautomater og ved betalinger mellem borgere. Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du har nogle af de pengesedler, der bliver ugyldige.

Hvad, hvornår og hvorfor?

Fremtidens kontanter på 2 minutter

Se en kort film om de nye sedler, der kommer, hvilke sedler der bliver ugyldige, og hvilke der fortsat vil være gyldige efter 31. maj 2025.

Om kontanter og danskernes betalingsvaner

Et af Nationalbankens vigtigste formål er at sørge for sikre og effektive betalingsmidler.