Nationalbankens guld


Abstract icon ​​​​​​​​​​​​​​​Danmarks Nationalbank har omkring 66,5 tons guld. Guldet indgår i Nationalbankens valutareserver, men udgør kun en meget lille andel. I slutningen af 2022 var guldbeholdningen på 27,0 mia. kr.

​​​​​​​​​​En guldbarre vejer i gennemsnit 12,5 kilo, mens prisen på guld i højere grad kan svinge. ​​​​​​​Ved slutningen af 2022 var Nationalbankens beholdning af guld på 27,0 mia. kr. 

Størstedelen af Nationalbankens guld ligger i Bank of England, hvor Nationalbanken har haft guld, siden det af sikkerhedsmæssige årsager blev flyttet under den kolde krig. Nationalbanken har senest i september 2022 foretaget inspektion af bankens guldbeholdning i Bank of England.​

Nationalbankens guld udgør 0,2 pct. af centralbankernes samlede beholdning af guld på omkring 35.000 tons. Det skønnes, at centralbankerne holder knap en femtedel af den samlede mængde udvundne guld i hele ve​rden på omkring 197.600 tons. 

Mange centralbanker har af historiske årsager en guldbeholdning. Guld spillede tidligere en vigtig rolle for kontantsystemet samt penge- og valutapolitikken mere generelt. Vil du læse mere om guldets historiske rolle i pengesystemet kan du finde en artikel i boksen til højre.

AL VERDENS GULD

Lagde man al guld i verden ind på fodboldbanen i Parken, så ville det nå en højde på 0,9 meter, mens Danmarks Nationalbanks guldbeholdning kan være i en boks på ca. 1½ meter på hver side.