Ofte stillede spørgsmål


Hvordan kan jeg få fat i en af de nye sedler?

Fra tirsdag d. 17. november 2020 vil de nye udgaver af 500-kronesedlen begynde at blive leveret til
bankerne, men det er forventningen, at der kan gå lidt tid, før alle banker har fået dem. De vil også komme til salg i Den Kongelige Mønts webshop fra d. 17. november 2020.

Kan jeg stadig bruge de sedler, jeg har?

Ja, ingen sedler bliver gjort ugyldige i forbindelse med udsendelse af de nye udgaver af pengesedlerne.

Alle sedler udstedt efter 1945 er stadig gyldige som betalingsmiddel og kan ombyttes til nye sedler i eget pengeinstitut. Men det er op til butikkerne, om de vil tage imod ældre sedler. Altså sedler, der ikke er en del af den nyeste serie.

Farvede og beskadigede pengesedler skal også ombyttes i eget pengeinstitut. Nationalbanken tager imod sedlerne fra pengeinstituttene efter de regler, du finder her: Ombytning af pengesedler

Hvorfor valgte Nationalbanken at holde op med at fremstille mønter og sedler selv?

Samfundets efterspørgsel efter nye sedler og mønter er faldet gennem de sidste år. Seneste tal (fra 2020) viser, at kun 16 pct. af betalinger i almindelige fysiske butikker i dag sker med kontanter. På den baggrund besluttede Nationalbanken i 2014 at igangsætte en proces, der skulle afvikle den interne seddeltrykning og møntprægning i løbet af 2016.

Hvordan ser de nye udgaver af pengesedlerne ud?

Farver og billeder på sedlerne er de samme som før, men der er kommet nye sikkerhedselementer til, som gør det endnu sværere at forfalske sedlerne.
Når de andre sedler kommer i nye udgaver, vil de også ligne de nuværende meget. Men de vil selvfølgelig også få tilføjet de nye sikkerhedselementer. Læs mere om de nye sikkerhedselementer her: Kig Nærmere på de nye sedler.

Er danskerne alligevel ikke på vej til helt at holde op med at bruge kontanter?

Det er sandt, at brugen af kontanter falder meget. Men de seneste tal viser også, at omkring hver sjette betaling i butikker stadig sker med kontanter. Og selv om du måske hører til dem, der meget sjældent bruger kontanter, er der stadig dele af befolkningen, hvor brugen af sedler og mønter er mere udbredt. Kontanter bruges heller ikke kun som betaling i butikkerne, men også til fx lån og betalinger mellem private, gaver, lommepenge og opsparing.

Du kan læse mere om danskernes brug af sedler og mønter i analysen her:
Analyse - Der bliver længere mellem kontantbetalinger (26. februar 2020)

Betyder udviklingen, at kontanterne snart vil forsvinde helt?

Selv om brugen af kontanter falder meget for tiden, forventer Nationalbanken ikke, at kontanterne er ved at forsvinde i den nærmeste fremtid. 

Du kan læse mere om danskernes betalingsvaner her:

Analyse - Danskerne betaler fortrinsvist elektronisk (16. september 2020)

Og analysen om danskernes faldende brug af kontanter her:

Analyse - Der bliver længere mellem kontantbetalinger (26. februar 2020)

Hvornår kommer de næste sedler i serien?

De næste sedler udsendes, efterhånden som behovet opstår. Den næste seddel, der kommer i ny udgave, vil være 100-kronesedlen.

Hvordan forholder Nationalbanken sig til risikoen for smitte med corona-virus, når der betales med kontanter?

Nationalbanken har kontaktet Sundhedsstyrelsen, som fortæller, at virus som den, der forårsager covid-19, generelt dårligt overlever på overflader som for eksempel pakker, bagage og pengesedler. Vurderingen fra Sundhedsstyrelsen har derfor været, at der ikke er øget risiko for corona-smitte ved at betale med kontanter.