Nationalbankens podcast handler om aktuelle tendenser i dansk og international økonomi. Gæsterne i studiet er Nationalbankens økonomer og andre fagpersoner. Podcasten henvender sig til dig, der har en bred interesse for økonomiske og finansielle forhold.

Arbejdsmarked

Presset på arbejds­markedet er taget af efter et jobintensivt opsving

Det opsving, vi har været igennem, siden coronapandemien slap sit tag i det danske samfund, har været mere jobintensivt end tidligere opsving. Men hvad betyder det egentligt, og hvorfor forholder det sig sådan? Det fortæller seniorøkonom Pernille Valentin Borgensgaard mere om i en ny udgave af Nationalbankens podcast om økonomi.


Hvad er anledningen?

Presset på arbejdsmarkedet er taget af efter et jobintensivt opsving

Under opsvinget efter pandemien er beskæftigelsen steget markant i Danmark, euroområdet og USA, og fremgangen har været stærkere i forhold til BNP end under tidligere opsving. Den høje jobintensitet af det seneste opsving i dansk økonomi har flere årsager, bl.a. sektorforskydninger, ansættelse af mindre produktiv arbejdskraft og en øget brug af arbejdskraft i produktionen. Udviklingen har været understøttet af, at efterspørgslen er steget kraftigt, at udbuddet er øget, og at lønningerne i perioden er steget langsommere end virksomheders produkt- og inputpriser. De seneste to år er presset på det danske arbejdsmarked dog aftaget.

Læs analysen