Regler og formularer for kontohavere

Banker, realkreditinstitutter og øvrige deltagere kan have en konto i Nationalbanken. En af forudsætningerne for at være tilsluttet Nationalbankens bruttoafviklingssystem, Kronos2, er, at man har en foliokonto i Nationalbanken. På denne side kan kontohavere finde en nærmere beskrivelse af de gældende regler for foliokontohavere, samt de formularer som kontohavere og deres administratorer kan få brug for.


Kontohaver i Nationalbanken

For at blive kontohaver i Danmarks Nationalbank er det essentielt, at man sætter sig ind i Nationalbankens kontobestemmelser og tilhørende formularer for kontohavere. Hvis man overvejer at åbne en konto hos Nationalbanken, anbefales det er at kontakte kronosgroup@nationalbanken.dk for at drøfte nærmere omkring vilkår og bestemmelser.

Fra den 1. januar 2024 er frozen zone for Kronos2 aktiveret, hvilket indebærer, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at åbne en konto hos Nationalbanken. Dette skyldes arbejdet med migreringen mod TARGET DKK. TARGET DKK er den samlede betegnelse for TARGET Services i danske kroner samt Nationalbankens system for de pengepolitiske instrumenter og sikkerhedsstillelse. Frozen zone gør sig gældende både for kontooprettelse i Kronos2 og T2/T2S EUR indtil go-live for TARGET DKK i foråret 2025.

Nationalbankens kontobestemmelser

De nærmere regler for, hvordan foliokontohaveres kontoforhold i danske kroner og euro – herunder hvordan kontohavere skal stille sikkerhed for kredit – er beskrevet i regelsættet 'Nationalbankens kontobestemmelser'.

Download den seneste version af regelsættet

'Nationalbankens kontobestemmelser'

(pdf).

Formularer fra kontobestemmelserne

En oversigt over relevante formularer for kontohavere i Nationalbanken kan ses nedenfor. Formularerne indgår også i regelsættet 'Nationalbankens kontobestemmelser', men kan downloades individuelt her (pdf):

Brugeradministration

Danmarks Nationalbank har valgt at centralisere brugeradministrationen i Kronos2, hvilket betyder, at Danmarks Nationalbank bl.a. vil stå for administration af alle brugere i systemet. Nedenfor kan deltagere i Kronos2 finde links til dokumenter vedrørende brugeradministrationen.

Kontakt

Spørgsmål omhandlende Kronos2 eller Nationalbankens kontobestemmelser og formularer kan rettes til: