Danskernes betalingsvaner


Abstract icon I dag gennemføres de fleste af forbrugernes og forretningernes betalinger elektronisk. Læs her, hvordan elektroniske detailbetalinger foretages i Danmark.

Når forbrugere køber varer og tjenester i forretninger eller på internettet, skal der overføres penge fra forbrugeren til forretningen. Pengene kan enten være kontanter, dvs. sedler og mønter, eller et beløb på en bankkonto. Begge dele er finansielle krav. Kontanter er et krav på en centralbank, fx Nationalbanken, mens beløb på en bankkontor er et krav på kontohaverens bank. 

De fleste af danskernes betalinger sker i dag elektronisk ved at et beløb overføres fra en bankkonto til en anden. De elektroniske detailbetalinger cleares og afvikles i detailbetalingssystemerne Sumclearingen, Intradagclearingen og Straksclearingen. De betalingsformer, som danskerne typisk bruger til at betale med er:

Debetkort

Betalingskort, der bruges til at hæve kontanter og købe varer og tjenester. Betalingen sker ved, at der bliver trukket penge direkte fra kortholders bankkonto. Dankort er et eksempel på et debetkort.

Kreditkort

Betalingskort, der bruges til at købe varer og tjenester og eventuelt hæve kontanter på baggrund af en trækningsadgang. Når man betaler med kreditkort, trækkes pengene først hos kortholder noget tid efter, at betalingen er gennemført, typisk én gang om måneden.

Direkte debitering

Betalingsmodtageren iværksætter en betaling fra betalerens konto på grundlag af samtykke fra betaleren. Betalingsservice er et eksempel på en tjeneste, hvor betaleren kan betale sine tilbagevendende regninger ved at lade betalingsmodtageren tage initiativ til kommende betalinger, når den tilbagevendende regning er tilmeldt Betalingsservice.

Konto-til-konto-overførsel

Betaleren tager initiativ til betalingen, som sker ved, at der flyttes penge fra betalerens bankkonto til modtagerens bankkonto. Konto-til-konto-overførsler kaldes også kreditoverførsler og kan foretages på flere måder, fx i net- og mobilbank.

Indbetalingskort

Det fælles indbetalingskort kan bruges til at betale regninger - på posthuse, i pengeinstitutter og via netbanker. Indbetalingskortet giver betalingsmodtageren mulighed for at modtage betaling direkte på sin egen bankkonto.

Mobilbetalinger

Mobilbetalinger er betalinger foretaget med mobiltelefonen. Nogle af de mest brugte løsninger til mobilbetaling i Danmark er MobilePay, Dankort-app, Apple Pay og Google Pay. Selve betalingen kan ske på forskellige måder afhængig af, hvilken løsning man betaler med. En betaling med MobilePay sker typisk som en konto-til-konto-overførsel, mens en betaling med fx Dankort-app, Apple Pay eller Google Pay registreres som en kortbetaling